- 19 серпня 2023 17:48:43
- Відгуків: 0
- Переглядів: 1516
-
Що таке пребіотики?
Пребіотики – це нерозщеплювані вуглеводи або харчові волокна (клітковина), які служать природною їжею для пробіотиків, а саме мікрофлори травної системи та підтримують її зростання і життєдіяльність. Пребіотики не перетравлюються у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту через відсутність в ньому специфічних ферментів. Однак не кожна клітковина є пребіотиком, оскільки існує дві категорії харчових волокон: розчинна клітковина, яка ферментується кишковими бактеріями, і нерозчинна клітковина, яка не ферментується. Розчинні волокна, які метаболізуються корисними кишковими мікробами, вважаються пребіотиками.
Розчинна клітковина розчиняється у воді та інших рідинах організму. У результаті утворюється гелеподібна суміш. До розчинної клітковини можна віднести гуарову камедь (Sunfiber), псиліум, пектин та інші.
Нерозчинна клітковина не розчиняється в рідинах. Натомість поглинає їх, утворюючи калові маси. Цей процес призводить до м’якшого та регулярного випорожнення. Хорошими джерелами нерозчинної клітковини є зерна, горіхи, овочі, ягоди, насіння та шкірка фруктів.
Призначення пребіотиків.
- покращують процеси травлення;
- сприяють очищенню стінок кишківника від патогенного слизу;
- сприяють процесу розмноження здорової кишкової мікрофлори;
- сприяють зниженню рівня цукру і холестерину;
- запобігають розвитку запору, нормалізують кишкову перистальтику;
- зменшують кількість інфекцій дихальних шляхів;
- позитивно впливають на імунну систему;
- знижують відчуття голоду (підвищують відчуття ситості);
- допомагають в жироспалюванні.
Які бувають пребіотики?
Пребіотики можна класифікувати на 3 види:
1. Олігосахариди.
- Фруктоолігосахариди (FOS) - це неперетравлювані вуглеводи, що складається з коротких ланцюгів молекул фруктози. Джерелами фруктоолігосахаридів є: топінамбур, спаржа, банан, цибуля, корінь цикорію, агава. Солодкий смак робить їх відмінним рішенням серед альтернативних підсолоджувачів, які не викликають підвищення рівня цукру в крові.
- Галактоолігосахариди (GOS) – це неперетравлювані вуглеводи (неперетравлювані коротколанцюгові розчинні волокна), утворюються ферментативною реакцією з використанням лактози або із рослинних волокон, пов'язаних ланцюгом галактозних одиниць. Цей тип пребіотику сприяє зростанню корисних бактерій, зокрема, лакто- та біфідобактерій. GOS стійкі до температури, кислот шлункового соку та гідролізу ферментами людини. Галактоолігосахариди (ГОС), містяться в грудному молоці, а також у цибулі, броколі, буряках, і деяких видах квасолі.
- Ксилоолігосахариди (XOS) - пребіотик з рослинної клітковини, зокрема цукрової тростини. Вони виробляються з фракції ксилану в рослинних волокнах. Ксилоолігосахариди живлять “хороші” бактерії та підтримують здоров’я органів травлення.
2. Дисахариди.
- Лактулоза – синтетичний дисахарид, що складається з молекули галактози і фруктози. Отримують її шляхом ізомеризації лактози, яка виділяється з молочної сироватки, через що речовина має легкий солодкуватий присмак. Оскільки лактулоза не зустрічається в природі, то в організмі людини відсутні ферменти, які здатні гідролізувати її до галактози та фруктози. Внаслідок цього лактулоза проходить через шлунково-кишковий тракт в незмінному вигляді та доходить до товстої кишки де сприяє розмноженню кишкової флори, яка корисна для здоров'я людини особливо при запорах та дисбактеріозі.
3. Полісахариди.
- Інулін – це неперетравлюваний вуглевод, що складається з довгих ланцюгів молекул фруктози. Інулін ферментується трохи повільніше ніж FOS, оскільки бактеріальним ферментам важче отримати доступ до переплетеної зшитої структури. Джерелами інуліну є: корінь цикорію, топінамбур, цибуля-порей та цибуля, зелені банани та подорожник, спаржа, часник, пшениця.
- Стійкий крохмаль – тип крохмалю, який не розщеплюється травними ферментами (такими як амілаза або пуллуланаза), а, натомість, проходить через наш травний тракт у незмінному вигляді. Таким чином, цей "стійкий крохмаль" ферментується в товстій кишці, живлячи корисні бактерії та збільшуючи їх кількість. Вміст стійкого крохмалю в продуктах харчування значно варіюється в залежності від стиглості та обробки цього продукту. Як правило, чим більше приготована або розщеплена їжа, тим менш стійкий крохмаль. Одними з перших визнаних джерел стійкого крохмалю були зерно та ядра насіння, зелені банани і сира картопля. Інші джерела включають горох, квасолю та сочевицю.
- Гуарова камедь - це водорозчинний вуглевод, отриманий з насіння гуарових бобів. Гуарова камедь використовується в харчовій промисловості завдяки своїм чудовим властивостям загущення та гелеутворення. Біологічна дія гуарової камеді: нормалізує кишкову мікрофлору, детоксикатор, знижує рівень холестерину. Гуарова камедь (Sunfiber TM) – це розчинна клітковина з низьким вмістом FODMAP (ферментовані олігосахариди, дисахариди, моносахариди та поліоли). FODMAP — це група харчових цукрів, які погано всмоктуються в тонкому кишечнику та викликають біль, пов’язаний із газоутворенням.
- Пектин – водорозчинна клітковина, що відповідає за структуру плодів: їх щільність, в'язкість та пружність. Пектином багаті: яблука, апельсин, айва, цукровий буряк, соняшник, брусниця та смородина. З цих органічних продуктів пектин і отримують, тому походження його природне та безпечне.
Як приймати клітковину?
Достатня норма споживання харчових волокон становить 25 грамів на день для жінок і 38 грамів на день для чоловіків. Більшість із нас отримує лише 10-15 грамів на день. Клітковину можна приймати в будь-який час дня, але часто рекомендують приймати вранці, щоб налагодити травну систему для комфортного та здорового дня. Приймайте із ранковими кашами, йогуртом, смузі або додайте в пляшку з водою, щоб брати з собою в дорогу.
Де купити пребіотики?
Як бачите немає нічого складного у правильному виборі пребіотика. Ми вас готові проконсультувати, щоб ви визначилися, який пребіотик вам підійде найкраще. Замовити або купити пребіотик можна на нашому сайті Atletpro декількома способами: через кнопку "Купити", по телефону, за допомогою смс, через Live чат. А перед покупкою Ви можете підібрати товар самостійно, скориставшись нашим зручним фільтром. Бажаємо вам правильного вибору та здоров'я.
Висновок
Пребіотики (клітковина) є важливою частиною здорового харчування. Зосереджуючись на певних типах клітковини, можна отримати максимальну користь. Будучи джерелом їжі для корисних бактерій, пребіотики часто доповнюють пробіотики як підхід до поліпшення функції шлунково-кишкового тракту та загального здоров’я. Останні дослідження свідчать про те, що пребіотики можуть покращувати проблеми зі стільцем, знижувати ризик серцевих захворювань, діабету та інфекцій дихальних шляхів.
Якщо ваш раціон бідний на пребіотики, і немає можливості додати їх з природних джерел, доцільно задуматися про прийом пребіотиків у вигляді добавок.
Будь ласка зареєструйтесь