- 27 червня 2023 19:21:50
- Відгуків: 0
- Переглядів: 1384
Що таке пробіотики?
Пробіотики – це хороші бактерії або живі мікроорганізми, які сприятливо впливають на людський організм, при прийомі їх в правильних кількостях. Найчастіше до складу пробіотиків входять такі корисні – «дружні» бактерії, як лактобактерії та біфідобактерії. Природними джерелами пробіотиків є кефір, йогурт, квашена капуста, корейська кімчі, місо, ферментовані сири (чеддер, гауда, пармезан), гімалайська комбуча.
Пробіотичні культури зазвичай мають три назви. Наприклад розшифруємо Bifidobacterium lactis BI-04. У цьому прикладі Bifidobacterium то «рід», а lactis — «вид». Рід для бактерій схожий на велику родину (дядьки, тітки та двоюрідні брати і сестри), тоді як вид є найближчою родиною (батьки, брати і сестри). BI-04 представляє унікальну ідентичність або штам цієї бактерії.
Пробіотики випускаються в капсулах, жувальних таблетках, порошках і в рідинах. Перевагою сухих пробіотиків (в капсулах та таблетках) є їхня компактність, їх можна легко брати з собою у відпустку або відрядження. Рідкі пробіотики зберігаються тільки в холодильнику, їх не можна заморожувати або сильно нагрівати, адже бактерії, що містяться в цих добавках, загинуть. Всі форми вважаються безпечними для будь-якого віку та для всіх зі здоровою імунною системою. Ті, хто має ослаблений імунітет, повинні проконсультуватися зі своїм лікарем перед тим, як приймати пробіотики. Найкраще віддавати перевагу тим пробіотикам, де охолодження не є обов’язковим, оскільки вони, ймовірно, більш стабільні.
Пробіотики мають досить широку сферу застосування:
- покращують травлення та сприяють регулярному випорожненню кишечника;
- допомагають боротися з шкідливими патогенними бактеріями;
- запобігають інфекціям сечовивідних шляхів;
- запобігають грибковим інфекціям;
- допомагають засвоювати поживні речовини;
- виробляють вітаміни (зокрема, вітамін К, В12);
- виробляють вторинні жовчні кислоти;
- підвищують рівень серотоніну в головному мозку;
- сприяють зниженню рівня кортизолу (гормону стресу);
- допомагають підтримувати хороший настрій;
- допомагають підтримувати здорову вагу;
- зменшують ймовірність розвитку цукрового діабету;
- позитивно впливають на сон;
- зміцнюють та підтримують імунну систему;
- допомагають у лікуванні діареї мандрівників.
Мікрофлора кишечника складається з величезної кількості бактерій. Загалом, підраховано, що більшість людей мають від 40 до 50 трильйонів бактерій в організмі, переважно в кишківнику.
До основних пробіотичних бактерій відносять:
- Біфідобактерії (Bifidobacterium). Гинуть під дією кисню. Колонізуються в товстому кишечнику. Беруть участь у продукуванні вітамінів та жирних кислот. Запобігають зараженню кишковою паличкою.
- Лактобактерії (Lactobacillus). Можуть виживати як за наявності кисню так і в безкисневих умовах. Колонізуються переважно в тонкому кишечнику та сечостатевій системі жінок. Лактобактерії використовуються для виготовлення кисломолочних продуктів. Lactobacillus bulgaricus перетворює молоко на йогурт, а без Lactobacillus acidophilus не вийде сиру чеддер. А молочнокислі бактерії Lactobacillus kimchi містяться в кімчі (ферментованій азіатській страві з капусти).
- Ентерококи (Еnterococcus).
Класифікація пробіотичних добавок:
- Монопробіотики. Містять один штам одного мікроорганізму, переважно представлені лактобактеріями чи біфідобактеріями. Монопробіотики призначають для профілактики розвитку дисбактеріозу або при незначних порушеннях складу мікрофлори.
- Поліпробіотики. Містять бактерії одного виду, але різні їх штами.
- Комбіновані пробіотики. Містять різні види мікроорганізмів. Призначають їх при гострих та хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту та при антибіотикотерапії.
Як вибрати пробіотики?
Пробіотик вибирають по дозуванню та по кількості штамів бактерій в кожній дозі.
- Виберіть пробіотик, який містить мільярди, а не мільйони організмів (або колонієутворюючих одиниць, КУО) на дозу. Деякі бактерії у пробіотичних добавках не виживають, проходячи через шлункову кислоту до кишечника. І цю втрату можуть компенсувати вищі рівні КУО. Доза також залежить від стану здоров'я або симптому, з яким ви намагаєтеся впоратися. Дози пробіотиків в кількості 10-20 мільярдів КУО в день достатньо для підтримки імунітету і здоров'я травної системи. Більші дози пробіотиків можуть бути більш придатними для осіб, які потребують значної підтримки або шукають полегшення від певних захворювань чи при інтенсивній антибактеріальній терапії.
- Зверніть увагу на різноманітність бактерій. Замість того, щоб обрати пробіотик, що містить один або два типи бактерій, знайдіть той, який міститиме кілька штамів, включаючи добре вивчені штами, такі як Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus та Saccharomyces. Наприклад, при закрепі можуть бути ефективними B. bifidum, B. lactis, B. longum, L. acidophilus, L.rhamnosus і Streptococcus thermophilus. А при діареї – L. bulgaricus, L. acidophilus і L. rhamnosus.
- Уникайте непотрібних інгредієнтів. Багато пробіотиків містять зв'язуючі речовини та наповнювачі, такі як лактоза або кукурудзяний крохмаль. Ці інгредієнти можуть сприяти розладу травлення у деяких людей.
- Перевірте дату виготовлення. Більшість високоякісних пробіотиків є придатними для споживання протягом двох років з дати випуску, якщо вони зберігалися належним чином. Не має значення, чи вимагає пробіотик охолодження чи ні – обидва варіанти можуть бути однаково ефективними.
- Варто також звернути увагу, чи у складі препарату є пребіотик. Оскільки пробіотики – це живі бактерії, то вони звичайно потребують їжі, а власне пребіотики є поживним субстратом для них, а отже підсилюють ефект від прийому пробіотичного препарату. Зокрема, ефективним пребіотиком є фруктоолігосахариди (ФОС) та інулін.
Як приймати пробіотики?
Спосіб прийому пробіотиків залежить від того, чи приймаються вони в профілактичних цілях чи лікувальних. Курс може тривати 3-4 тижні частота прийому 4-6 разів на добу, за годину до їжі (якщо суха форма) або за 5-10 хв – якщо рідка.
Якщо це суха форма випуску в капсулах, то препарат слід запивати негазованою водою (150-200 мл) або розчиняти у теплій (до 40 °С) воді та добре розмішати. Капсули слід ковтати цілими, не подрібнюючи.
Мінімальна доза, рекомендована для дітей та дорослих, зазвичай становить 5 мільярдів КУО (колонієутворюючих одиниць). Підлітки та дорослі можуть приймати до 100 мільярдів КУО один раз або двічі на день.
Щоб забезпечити різноманіття своєму мікробіому віддавайте перевагу їжі з високим вмістом клітковини (яблука, артишоки, чорниця, мигдаль та фісташки) та пребіотичній їжі (цибуля, часник, зелені банани тощо).
Де купити пробіотики?
Як бачите немає нічого складного у правильному виборі пробіотика. Ми вас готові проконсультувати, щоб ви визначилися, який пробіотик вам підійде найкраще. Замовити або купити пробіотик можна на нашому сайті Atletpro декількома способами: через кнопку "Купити", по телефону, за допомогою смс, через Live чат. А перед покупкою Ви можете підібрати товар самостійно, скориставшись нашим зручним фільтром. Бажаємо вам правильного вибору та здоров'я.
Будь ласка зареєструйтесь