- 14 лютого 2019 12:00:19
- Переглядів: 42315
Мальтодекстрин - це вуглевод на рослинній основі, який служить основним компонентом гейнерів. Він виготовляється з крохмалю кукурудзи, картоплі, пшениці (глютен або клітковина) або рису. Крохмаль проходить частковий гідроліз з використанням води, ферментів і кислот. В результаті крохмаль руйнується і виходить водорозчинний порошок білого кольору. У його склад входить глюкоза (інша її назва - декстроза), мальтоза, мальтотріоза, а також полісахариди (складні вуглеводи). Якщо розщепити мальтодекстрин повністю, ми отримаємо глюкозу.
Чим корисний мальтодекстрин для спортсменів?
Основною перевагою мальтодекстрина для спортсменів є те, що він, потрапляючи в шлунок, трансформується в глюкозу, яка є джерелом енергії. Таким чином, атлети отримують потужний заряд бадьорості для інтенсивних тренувань. Мальтодекстрин не є допінгом. Речовина не входить в число заборонених, оскільки присутній в численних продуктах харчування, в тому числі і дитячому. Із мальтодекстрину спортсмени готують гейнери для набору ваги тіла, оскільки він є висококалорійним продуктом. Добавляючи мальту до Ксб (Концентрата сироваткових білків) ви отримаєте коктейль, який добре розмішується і приємний на смак. Також мальтодекстрин надає корисний вплив на кишечник та знижує рівень холестерину.
Чим шкідливий мальтодекстрин?
Мальтодекстрин може викликати різке підвищення цукру в крові, тому що має високий глікемічний індекс (105-135 IG). Це особливо небезпечно для людей з симптомами діабету або резистентності до інсуліну. ГІ цієї речовини навіть вище, ніж у звичайного цукру. Всім здоровим людям мальтодекстрин не є шкідливим, оскільки глюкоза це енергія, яка так необхідна на тренуваннях.
Де застосовується мальтодекстрин?
- У харчовій промисловості:
- Випічка (печиво, торти та тістечка, начинки);
- Злаки та закуски (зернові сніданки, зернові батончики, солоні закуски);
- Напої (сухі напої);
- Оброблене м'ясо та морепродукти (делікатеси);
- Соуси, заправки і супи;
- Чабер (приправи, готові страви, вегетаріанські продукти);
- В дитячому харчуванні, в якості заміни крохмалю;
- Джерело глюкози і вуглеводів в спортивному харчуванні.
- У фармацевтичній промисловості.
- При виготовленні косметичних засобів.
Основні характеристики мальтодекстрину
Головна характеристика мальтодекстрина - це ДЕ (декстрозний еквівалент). Саме цей показник і характеризує, які властивості матиме конкретний мальтодекстрин. Декстрозний еквівалент являє собою параметр, який вимірює ступінь гідролізу мальтодекстрину, отриманого з крохмалю по відношенню до еталонного значення глюкози. При цьому ДЕ для глюкози є рівним 100. Чим вище ДЕ мальтодекстрина, тим глибший гідроліз крохмалю проведено для його отримання і тим більша солодкість продукту. ДЕ для різних видів мальтодекстрина становить від 1 до 19.
Інші показники мальтодекстрину: відносна солодкість, розмір часток, насипна щільність, а також вуглеводний склад. Відносна солодкість мальтодекстрину складає 10-50% відносно солодкості сахарози (мальтодекстрин Glucidex 19 приблизно 20%).
Висновок
Отже, можна сміло рекомендувати мальтодекстрин спортсменам, яким важко набрати вагу, адже він є для більшості людей абсолютно нешкідливий. А змішуючи з білком можна отримати недорогий гейнер. КСБ і мальтодекстрин в нашому інтернет-магазині AtletPro європейської якості із сертифікатами аналізу та не містять ГМО.